A 2018-as Dakar-rali útvonala

Peru, Argentína és Bolívia

Ezt a három országot szeli keresztül januárban a 2018-as Dakar-rali mezőnye

2013-ban Peruból indult a Dakar. És öt év után ismét!

A 2018. január 6. és 20. között rendezett, sorrendben a negyvenedik Dakar-rali izgalmas és változatos kalandnak ígérkezik: a perui Limából startol, hogy a 14 nehéz speciális szakasz megtétele után a bolíviai La Paz és a Titicaca-tó érintésével az argentínai nagyvárosban, Córdobában érjenek célba a Dakar hősei.

Három az ország: Peru, Bolívia és Argentína

A negyvenedik Dakar-rali egyben a tizedik olyan, amelyet a dél-amerikai kontinensen rendeznek meg – a Dakar ismét útra kel, hogy megmérkőzhessen a csendes-óceáni partvidékkel, de főleg Peru kiismerhetetlen sivatagi homokdűnéivel, ahol pár napos limai tartózkodás után a verseny első szakaszain tehetik próbára tudásukat és szerencséjüket a motorosok és a pilóták. Az erőpróba Bolíviában folytatódik, a közbeiktatott pihenőnapot a mindig zsúfolt és hangulatos La Pazban töltik majd a versenyzők. Az argentín ralirajongóknak is lesz alkalmuk összemérni magukat lelkesedésben és vendégszeretetben szomszédaikkal, különösen Córdoba városában, amely első alkalommal ad majd otthont a Dakar befutójának.

Peru

Peru az egykori spanyol gyarmati birodalom és a 16. századi dél-amerikai spanyol hódítás központja, ma a földrész harmadik legnagyobb országa – annak ellenére, hogy az addig Felső-Peruként ismert Bolívia 1825-ben függetlenedett tőle. Óceáni partvidékén a csapadékszegény területek teljesen elsivatagosodtak, ám a táj nem ismeretlen a Dakar előtt: itt rendezték a 2012-es és 2013-as versenyek több speciális szakaszát. 2012-ben, az első perui befutó alkalmával csak a legkeményebb versenyzők tudták befejezni a versenyt, és állhattak fel a dobogóra Limában. A következő év a perui ralirajongók számára örömteli pillanatokat is hozott, amikor a hazai quados, Ignacio Flores az első, piscói szakaszon elsőként ért célba. A Dakar-térképre való visszatérés örömére az idei megméretésre népesebb perui különítmény érkezik, köztük a tavalyi versenyen újoncként autó kategóriában a 12. helyet megszerző Nicolás Fuchs.

Bolívia

Bolívia az arrafelé nem szokatlan turistákon kívül 2014-ben első alkalommal a Dakar motorosait is fogadta – a versenyzők ekkor a világ legnagyobb kiterjedésű és legmagasabban fekvő sómezején, a Salar de Uyunin tehették próbára tudásukat. 2015-ben az autósok is megtapasztalhatták a vad bolíviai tájak vendégszeretetét, majd 2016-ban már az egész mezőny letáborozott Uyuniban. A hazai szurkolók 2017-ben a quados Walter Nosiglia szakaszgyőzelmének örülhettek Tupizában, míg az Altiplanón, a Bolíviai-magasföldön tartott versenyszakasz közben a nehéz időjárási körülmények komolyan átrendezték a tabellát. 2018-ban a mezőny tovább kalandozhat a dél-amerikai függetlenségi mozgalom vezéréről, Simón Bolívárról elnevezett országban.

Argentína

Az argentín szurkolók többször is örülhettek motorosaik és pilótáik sikerének. A Patronelli-fivérek 2010 és 2016 között öt alkalommal nyertek quad kategóriában ... hol Marcos, hol Alejandro. Az égkék és fehér színű argentín nemzeti lobogó becsületét hősiesen védte továbbá az autós Orlando Terranova is, aki rendszerint végez dobogóközeli helyen, így a tavalyi versenyen a hatodik legjobb eredményt tudhatta magáénak. Parádésan mutatkoztak be a fiatal argentín motorosok is – Kevin Benavides (2016-ban negyedik helyen végzett), és Franco Caimi (a 2017-es verseny nyolcadik helyezett motorosa) –, míg Federico Villagra kamionra nyergelt át, 2016-ban a harmadik helyet szerezte meg, aztán 2017-ben a negyediket, a mostani versenyre pedig a címszerzés reményével indul útnak...

Időterv

A visszaszámlálás elkezdődött, a terepralis világ apraja-nagyja hamarosan újra összegyűlik a startvonalnál!

De mielőtt még a perui homokdűnék között megkezdődne a viadal, a 2018-as Dakar-versenyzőkre pontosan beosztott felkészülési időszak vár, fizikai tréninggel, a járművek műszaki finombeállításával és logisztikai szervezéssel telik a versenyt megelőző idő. A határidők a következőképpen alakulnak a versenyző csapatok számára:

2017. november 22.:
- A 2018-as Dakar-útvonal és terep ismertetése Párizsban
2017. november 23-24.:
- Az európai járművek Le Havre kikötőjében hajóra szállnak, hogy áthajózzanak az Atlanti-óceánon
2018. január 2.:
- A versenyző járművek megérkeznek a perui kikötővárosba, Callaóba (első nap)
2018. január 3.:
- A versenyző járművek megérkeznek a perui kikötővárosba, Callaóba (második nap)
- Járművek átvizsgálása Limában (első nap)
2018. január 4.:
- Járművek átvizsgálása Limában (második nap)
2018. január 5.:
- Járművek átvizsgálása Limában (harmadik, utolsó nap)
- Versenyzők tájékoztatása (este)
2018. január 6.:
- Versenyzői seregszemle
- 1. szakasz
2018. január 6-20.:
- A negyvenedik Dakar-rali
2018. január 12.:
- Pihenőnap La Pazban