Néhány fogalom

A volán megszállottai, a 4x4 hívei, a szép autók szerelmesei vagy egyszerűen csak megalkuvást nem tűrő autósok — mindannyian felfedezhetik a vezetés új élményét. A lehető legtöbb embernek felkínálni a sportos, jól kézben tartható és kompromisszumok nélküli vezetés örömét minden körülmények között. Ez az a küldetés, amire a BFGoodrich vállalkozik. A következő néhány fogalommeghatározás ehhez adja meg a szükséges alapokat.

A VEZETÉSI ÚTMUTATÓ FOGALMAI

Reakciókészség

Picto réactivité virage à droite
Picto réactivité virage à gauche

A gumiabroncs illetve a jármű a vezető lépéseire való reagálásának gyorsasága és mértéke a vezető beavatkozásaira. Ez a válasz határozhatja meg a gumiabroncs „sportosságát.”

A TERHELÉS ÁTADÁSA

A TERHELÉS ÁTADÁSA ELŐRE-HÁTRA

A súlynak a jármű eleje vagy hátulja felé történő átadásáról van szó, attól függően, hogy fékezünk vagy gyorsítunk.

Picto transfert de charge à l'accélération

Gyorsításkor a jármű eleje felemelkedik, a hátulja pedig lesüllyed, ekkor a terhelés hátrafelé adásáról beszélünk. Ebben az esetben a jármű súlyát a hátsó rész viseli.

 
Picto transfert de charge au freinage

Fékezéskor a jármű eleje süllyed le, és a hátulja válik könnyebbé, ekkor a terhelés előrefelé adódik át. A jármű teljes súlyát az első rész viseli.

A TERHELÉS OLDALIRÁNYÚ ÁTADÁSA

Amikor a jármű kanyarba ér, a súly a kanyar belső oldala felé eső kerekekről a külső oldalra terhelődik át, a járműre ható centrifugális vagy oldalirányú erő következtében.

TÚLKORMÁNYZÁS ÉS ALULKORMÁNYZÁS

TÚLKORMÁNYZÁS

Picto survirage

Túlkormányzáskor a hátsó tengely nagyobb mértékben sodródik el a helyes iránytól, mint az első. Úgy tűnik, mintha a jármű a kívántnál nagyobb mértékben akarna kanyarodni. A jármű hajlamos túlzottan befordulni a kanyarba.

ALULKORMÁNYZÁS

Picto sous-virage

Alulkormányzáskor az első tengely nagyobb mértékben sodródik el a helyes iránytól, mint a hátsó. Úgy tűnik, mintha a jármű egyenesen akarna továbbhaladni, pedig elfordítottuk a kerekeket. A jármű hajlamos kijönni a kanyarból.

NÉGYKERÉK-MEGHAJTÁS

Picto traction 4x4

A négykerék-meghajtás egyenlő az aszfalthoz való tapadással, a megkapaszkodással. A jó meghajtás kiváló manőverezhetőséget biztosít a 4x4 abroncsoknak minden fajta terepen: aszfalton, kavicson, homokban, sárban, stb.

KÚSZÁSI SZÖG

A kúszási szög a kerék forgási síkja és a jármű haladási iránya által bezárt szög.

FÉK ÉS GÁZ EGYSZERRE

A gyorsulási versenyzők és versenyfelügyelők által alkalmazott népszerű technika, a gyorsulás fokozására a rajtvonalnál. Ilyenkor egyszerre nyomják a féket és a gázt, növelve a fordulatszámot a fék felengedéséig.

ELSODRÓDÁS

A tapadóerő csökkenése kanyarban vagy gyorsításkor, helyből indulásnál. Az abroncsok megcsúsznak, ahelyett, hogy megkapaszkodnának az út felületében.